Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2018.08.19

Szent István napi búcsú Szalontán

Megáldották az új kenyeret

Nem kevesebb mint 142 esztendeje, 1876-ban, Szent István tiszteletére szentelték fel Nagyszalontán a római katolikus templomot. Azóta már hagyománnyá vált, hogy minden évben, augusztus huszadika tiszteletére tartják a templombúcsút.

Ezért múlt vasárnap megtelt hívekkel a nagyszalontai római katolikus templom. A hívek az ünnepi búcsú alkalmával fejet hajtottak az államalapító Szent István király emléke előtt. A jeles eseményre a helybéli hívek mellett a környező települések katolikusai is összesereglettek. Dr. Lőrincz Ottó kanonok idevágó gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a templom megalapításának történetét.

 

A visszatekintés percei után ünnepi beszédek, szolgálatok következtek, felelevenítették Szent István alakját, példaként mutatva életét a ma emberének. Természetesen idén sem maradt el az új kenyér megáldása, megszegése. A nemes feladatra ezúttal Derzsi Ákos szenátort kérték fel. Végezetül elindult a körmenet, végigvonult a templom–városháza vonalon, a Kossuth utcán, illetve a főutcán, szívből énekelve Szűzanyáról, Szent Istvánról, az égi és földi hazáról, méltón zárva az idei templombúcsú magasztos ünnepét. A rendezvény fényét a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara emelte.