Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2018.03.27

Az Interparlamentárius Unió közgyűlésén

Az Interparlamentárius Unió közgyűlésén vett részt Derzsi Ákos

„A migrációs válság kapcsán, felelős európai uniós tagállamként Románia érdekelt egy kiszámítható, összehangolt stratégia kidolgozásában, az EU és külső partnerei közötti együttműködés megerősítésében. A menekültkérdést az összetett kiváltó okok megszüntetése nélkül lehetetlen kezelni. Ehhez azonban mind a fejlett, mind a fejlődő országoknak cselekedniük kell, hogy véget vessenek az egyenlőtlenségeknek, az emberi jogok mellőzésének, a szegénységnek. Szolidaritásra van szükség a nemzetközi közösségtől, biztonságos és legális lehetőségeket kell biztosítani a védelemre szoruló személyek számára. A migrációs válság rendezése csakis a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer elveivel összehangolva lehetséges, amelynek életbe léptetése minden ország számára prioritás kell legyen” - hangsúlyozta Derzsi Ákos szenátor Genfben, az Interparlamentárius Unió közgyűlésének plénumában.

Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor a romániai parlamenti csoport vezetőjeként vett részt március 24. és 28. között az Interparlamentáris Unió (UIP) 138. közgyűlésén. A genfi eseményen felszólalásában kifejtette, Románia is hozzájárul a nemzetközi humanitárius segítségnyújtáshoz a kiemelt fontosságú ENSZ-programok támogatásával, illetve kétoldalú kapcsolatok révén is. Emellett a menekültek és bevándorlók tömegeinek leginkább kitett országok segítését is fontosnak tartja. 

Az RMDSZ szenátora részt vett az UIP demokrácia- és emberi jogi bizottsági ülésén is, ahol javaslatot fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy a nemzeti parlamentek a romániai mintára hozzanak létre a legális migrációval foglalkozó, a külföldön tartózkodó, diaszpórában élő állampolgárok jogait és érdekeit képviselő struktúrákat. A nemzetközi szolidaritás, tolerancia mellett az is fontos, hogy a legális migránsok ne veszítsék el a kapcsolatot, összeköttetésben maradjanak hazájukkal, érdekeik továbbra is képviselve legyenek, hogy opció maradhasson számukra a hazatérés, vélte Derzsi Ákos.