Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
senator
24.10.2017

Susținem orice proiect de lege care favorizează angajatul și angajatorul deopotrivă

Susținem orice proiect de lege care favorizează angajatul și angajatorul deopotrivă

Senatul a dezbătut luni pentru a patra oară proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, ale cărui prevederi abrogă posibilitatea angajatorului de a achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în loc să achite o taxă la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu dizabilități. Astfel, mii de angajați, persoane cu dizabilități riscă să rămână fără loc de muncă, deoarece aceste instituții își pierd activitatea și își închid porțile. UDMR se opune adoptării acestei prevederi din OUG, considerăm că legea ar trebui să ofere o alternativă reală pentru sprijinirea angajării persoanelor cu handicap, în cazul în care unitățile protejate își încetează activitatea. În același timp, proiectul conține mai multe dispoziții pe care le considerăm favorabile. În dezbaterile din comisiile de specialitate, UDMR a solicitat remedierea deficiențelor, dar cu toate acestea proiectul a rămas neschimbat în plen. Din aceste motive, senatorii Uniunii s-au abținut de la vot, în mod constant, de fiecare dată când proiectul a fost pe ordinea de zi, însă ieri legea a fost totuși adoptată ', a declarat luni senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru în Comisia de muncă și protecție socială, după votul final din plen.

Legiuitorul UDMR a mai adăugat că Senatul a fost prima Cameră sesizată, iar votul decisiv urmează să fie luat în plenul Camerei Deputaților. El și-a exprimat speranța că în lucrările comisiilor parlamentare ale Camerei Reprezentanților, sesizările Uniunii vor fi primite cu mai multă deschidere și se vor face schimbările necesare.

Referitor la conținutul legii, Derzsi Ákos a explicat: 'În orice companie privată sau instituție care are mai mult de 50 de angajați, cel puțin 4 la sută dintre aceștia ar trebui să provină din categoria persoanelor cu dizabilități. Până în prezent, dacă tipul de activitate al firmei /instituției nu permitea angajarea persoanelor cu handicap, după fiecare loc de muncă care nu era ocupat, trebuia plătită la bugetul de stat o taxă echivalentă cu jumătate din salariul minim brut, adică 725 de lei. În același timp, legea a oferit posibilitatea de a cumpăra produse de la o unitate protejată în contravaloarea acestei sume. Însă această opțiune a fost abrogată de inițiativa Ministerului Muncii și a fost dublată valoarea taxei care urmează a fi plătită la 1.450 lei. UDMR nu este de acord cu acest amendament în această formă, în primul rând pentru că neglijează soarta angajaților din unitățile protejate, iar în al doilea rând pentru că nu există nicio garanție că sumele provenite din majorarea taxei vor fi utilizate pentru a crea noi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. În opinia noastră, aceste sume ar trebui colectate într-un fond separat. Acest lucru ar garanta faptul că acești bani plătiți de companii vor fi cheltuiți în mod corespunzător'.

Luni, plenul Senatului a mai adoptat și un alt proiect de lege care reglementează munca la distanță.

'La inițiativa Guvernului, angajații vor avea posibilitatea de a-și îndeplini sarcinile de serviciu și în afara locului lor de muncă, prin utilizarea instrumentelor de informare și tehnologie a comunicațiilor. Această prevedere legislativă favorizează în primul rând specialiștii din domeniul IT, designerii, redactorii de texte și corectorii. Grupul UDMR din Senat a susținut proiectul de lege, deoarece prevederile acestuia sunt la mare cerere în rândul angajaților și sprijină munca părinților cu copii mici, a persoanele cu handicap locomotor. Este important de remarcat faptul că munca la distanță este posibilă numai cu acordul părților, contractul de muncă al angajatului trebuie să indice detaliile exacte referitoare la desfășurarea activității, intervalul orar în care lucrează angajatul în alte locații și ce sarcini îndeplinește în afara biroului', a explicat senatorul.

Derzsi Ákos a subliniat că, la inițiativa UDMR, proiectul de lege a fost amendat în mai multe articole în cadrul lucrărilor din Comisia pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului, iar Camera superioară a Parlamentului a adoptat actul normativ conținând aceste modificări. 'Modificările se referă în primul rând la chestiuni tehnice de siguranță, care au fost, după părerea noastră, prea stricte, și care în loc să faciliteze munca de la distanță, împiedicau această activitate', a precizat senatorul UDMR.

Sursa: Agerpres miercuri, 25 Oct 2017, 12:16