Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.10.08

Idősek napi köszöntés, könyvbemutatóval

Idősek napi köszöntés, könyvbemutatóval
Vasárnap, a református istentisztelet keretében köszöntötték a révi magyar közösség szépkorú tagjait az Idősek napja alkalmából. Ezt követően könyvbemutatóra került sor. A Helyi örökségi értékek Réven című könyvet Derzsi Ákos szenátor ismertette.

„Nem hagyományos, nagy felhajtással járó a mai könyvbemutató, mondta bevezetőjében Derzsi Ákos szenátor, majd köszöntötte Szolga Géczi Julianna révi fazekast, aki idén augusztusban a budai várban megkapta a Népművészet mestere dijat. Közel félmillió kötet megjelentetése után is azt kell mondanom, hogy egy nyomdának minden könyv egy kihívás, hiszen úgy kell hozzáállnia, hogy ugyanolyan fontos legyen a megjelenő kiadvány, mint magának a szerzőnek.

Október 6-hoz mi köze lehet e könyvnek, hát lehet, mondta Derzsi, mert mindenkinek van kötelezettsége, hogy ez a nemzet tovább éljen, hogy értékeink megmaradjanak. Ezen kötelezettségüknek tettek eleget a mai könyv szerző. De az idősek világnapjával is kapcsolatban van, mert nélkülük nem lenne ma miről beszélnünk, a szépkorúak munkája nélkül nem lennének adataink, fényképeink. Szakmai szempontból azt mondhatnám, hogy a most megjelent kötet inkább egy tudományos munka, aminek a nagy erénye az, hogy érthető. Úgy van megirva, hogy bárki aki olvassa, megértheti, hiszen helyi örökségi értékekről beszélünk.

Ugyanakkor egy nagyon szépen illusztrált kötetről van szó, nagyon sok információ jut el az olvasóhoz, mondta többek között ismertetőjében a szenátor. A könyv Juhászné Orth Ibolya Rév természeti értékei, Dr. Kavecsánszki Máté (tudományos segédmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia – Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoport): A révi sóvám és a Sebes-Körös völgyi sószállítás (11-18. század), Nagy István (történész muzeológus, Bocskai Múzeum): Történeti és irodalmi emlékhelyek Réven), Prof. Dr. Aurel Chiriac (múzeumigazgató, Körösvidéki Múzeum): A révi ortodox templom és ikonja , Dr. P. Szalay Emőke (nyug. főmuzeológus, Déri Múzeum): A révi református egyház javai, Dr. Lovas Kiss Antal (egyetemi docens, Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék): A révi Sóvám-ünnepség hagyománya mig Hasas János (elnök, Pro Rév Egyesület): A révi népművészet panteonja című  tanulmányait tartalmazza.

A könyv szerkesztője Dr. Bihari-Horváth László, a hajdúszoboszlói múzeum igazgatója.