Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.09.28

"Illusztrált gyermekgyógyászati kórtünettan"

Csütörtökön mutatták be a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban Ritli László orvos, egykori egészségügyi miniszter Illusztrált gyermekgyógyászati kórtünettan (Semiologie pediatrica illustrata) című könyvét, amely a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg.

A bemutatott kötet több szempontból is rendhagyó: egyrészt ez volt az első alkalom, hogy az egyesület román nyelvű könyv kiadására vállalkozott, másrészt a szaknyelv miatt a szerkesztő nem vett el és nem adott hozzá a szöveghez semmit – ellenben számos szaklektorral működtek együtt. 

„A könyv legfőbb üzenete az volna, hogy a beteg alapos megvizsgálása, kikérdezése mindennél fontosabb. Fontosabb mint az MRI, fontosabb mint a laborvizsgálatok” – hangsúlyozta Ritli László. Mint hozzátette, a gyermekgyógyászatban általában még sokkal kacifántosabb betegségek vannak, mint a felnőtteknél, ezért fontos hogy az orvos felkészült legyen, gyorsan és hatékonyan felismerje a betegséget.

A pódiumbeszélgetés keretében a szakember mesélt még a jó orvos ismérveiről, a gyermekgyógyászatban is egyre hangsúlyosabban mutatkozó szakosodásról, a várható második kötet tartalmáról, és kifejezte véleményét, miszerint a védőoltásokat kötelezővé kell tenni. A könyvbemutató dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Előkészületben van a gyermekgyógyászati kórtünettan második kötete is. A most megjelent első kötet az Europrint nyomdában készült.

Forrás: Reggeli Újság, 2017.10.01