Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.07.10

Könyvbemutató volt Élesden. Élesd fejezetek a város történetéből című kiadvány Homonnai Gábor, Józsa Ferenc és Dezső Ilona Ann

Könyvbemutató volt Élesden.  Élesd fejezetek a város történetéből című kiadvány  Homonnai Gábor, Józsa Ferenc és Dezső Ilona Ann
Pénteken nagy érdeklődés közepette került sor az élesdi Bocskai István Kulturális Központban, Élesd fejezetek a város történetéből című kiadvány bemutatójára. A kötet három Élesdhez kötődő személy: Homonnai Gábor, Józsa Ferenc és Dezső Ilona Anna munkáját dicséri. Kicsinek bizonyult péntek délután az élesdi Bocskai István Kulturális Központ Makai-terme, ahol bemutatásra került helybeli szerzők Élesd, fejezetek a város történetéből című kiadvány.

A zsúfolásig megtelt nagy teremben a megjelenteket elsőként Kajántó Pál, Élesd város alpolgármestere, a helybeli magyar érdekvédelmi szervezet elnöke köszöntötte, bemutatta a három szerzőt, akik közül Homonnai Gábor és Dezső Ilona Anna volt jelen, a harmadik szerző Józsa Ferenc Svájcban él. Az általa írt részleteket az internet segítségével juttatta el szerzőtársaihoz. Kajántó Pál beszélt arról, hogy több mint három év telt el azóta, hogy a szerzők elkezdték gyűjteni az adatokat a város történetét bemutató könyvhöz, de megérte a várakozás, hiszen egy rendkívülien dokumentált kiadványt alkottak, melyre az egész város büszke lehet.

A továbbiakban az eseményen jelen lévő Szabó Ödön parlamenti képviselő arról is szólt: jóleső érzés számára, hogy e kiadvány belső oldalán jelzik, hogy megjelenését támogatta a Bihar megyei önkormányzat, hiszen ezt a pályázati rendszert még kétezerben vezették be, amikor ő még fiatal megyei önkormányzati tag volt. Az élesdi történelmi könyvet méltatta Gellért Gyula nyugalmazott református esperes – helytörténész, dr. Szabó József bihardiószegi helytörténész, valamint Derzsi Ákos szenátor. Természetesen a jelen lévő két szerző, Homonnai Gábor és Dezső Ilona Anna is beszéltek mindarról, amit tettek, annak érdekében, hogy egy ilyen nagyszerűen dokumentált történelmi könyvet tudjanak kivitelezni. 

A közönség soraiban Élesd város lakosai mellett több ismerős váradi, no meg hegyköztótteleki arcot is sikerült felfedezni. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Derzsi Ákos szenátor és felesége a nagyváradi Europrint vezetője. Grim András megyei tanácsos, környékbeli községek elöljárói, a Bihari Református Egyházmegye esperese Dénes István Lukács. Az elmúlt majd három évtizedben amióta a sajtóban dolgozom, sohasem volt alkalmam ilyen nagy számú és lelkes közönséget látni egy könyvbemutatón. A kötetet Gellért Gyula helytörténész, nyugalmazott református esperes és dr. Szabó József bihardiószegi helytörténész méltatták.

A bemutatón elsőként Kajántó Pál Élesd város alpolgármestere, a helyi magyar érdekvédelmi szervezet elnöke köszöntötte a közönségét, beszélt a kötetről, mely a Bihar megyei tanács és az élesdi Castrum Egyesület gondozásában jelent meg. Szabó Ödön parlamenti képviselő is szólt a megjelentekhez, beszélt arról, hogy „nemcsak az az öröm van ebben a kiadványban, hogy egy kicsit visszatekintünk a településünk múltjára, hanem az, hogy, akik itt éltek az elmúlt évszázadokban azok alkottak, azok megvalósítottak dolgokat, melyek a fiatalabb generációnak ma büszkeséget jelent, azért mert elmondhatják, hogy ez az én településem múltja. Engem meg az tölt el büszkeséggel, hiszen azt láthatom, azt olvashatom, hogy a megyei önkormányzat is támogatta a kiadványt, mert évek óta lehet pályázni ilyen céllal a megyei önkormányzatnál. Az elmúlt 16 évben a megyei önkormányzat évről évre támogatja a könyvek megjelenését, most ott tartunk, hogy közel 300 könyvet adtunk ki Nagyváradon és vidéken egyaránt. Mind a kivitelezésben, mind a tartalommal büszkék lehetünk erre a kiadványra nemcsak itt Élesden, de Bihar megyében is” – mondta Szabó Ödön.

Tartalmas kötet

Derzsi Ákos szenátor is méltatta a kiadványt, kiemelve azt a tényt, hogy a kötet nagyon tartalmas. „Rengetegen írnak ma monográfiát, de nagyon sok esetben nem követik azokat az alapszabályokat, amit egy ilyen jellegű alkotásnál be kell tartani. Ez a kötet azok közé tartozik, amelyik nagyon tetszik és nagyon hűen követi a történelmi eseményeket, ami nagyon érdekes az a tördelés, a kötet kinézése, az ilyen tördelést csak ritkán használnak, ebben a változatban a könyv sokkal átláthatóbb – mondta többek között a szenátor.

Gellért Gyula nyugalmazott lelkipásztor, az Érmelléki Református Egyházmegye volt esperese méltatta a kiadványt, nagyra értékelte a három szerző művét, mindhármat személyesen említve meg. Aprólékosan, részletesen mutatta be a könyv minden fejezetét. „Ez a monográfia egy nagyon alapos munka, történelmi mű, de időszerű, nagyon jó alkotás” – hangzott el. „Élesd az elpusztulhatatlanság jelképe” – mondta Gellért Gyula.

Ezt követően Kajántó Judit, Dénes István Lukács és egy Írországból érkezett hölgy egy Bocskait, a Millitaris congratulatio című 1604-ből származó éneket adták elő. Később ugyancsak ők hárman a kuruc időkből származó éneket is elő adtak, kiváltva a közönség elismerést. Homonai Gábor az egyik szerző, egy a teremben üllő név szerint Domokos Miklóst, aki fiatalkorában több évet Élesden élt kért meg, hogy beszéljen a városról, mindarról amire visszaemlékezik, abból az időszakból amikor itt élt, aki minderről hosszan beszélt. A továbbiakban egy újabb méltatás hangzott el, dr. Szabó József bihardiószegi helytörténész részéről, aki nagyra értékelte azt amit a három élesdi szerző alkotott. Hosszan beszélt a könyvről, méltatta a kiadványt, méltatta mindazt amit a könyv tartalmaz, néhány ajánlatot is tett azoknak, akik netalán tovább vinnék, folytatnák a kiadványban foglaltakat.