Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.03.03

Részmegoldás a havi másfél millió lej a szociális szolgáltatások finanszírozására

Részmegoldás a havi másfél millió lej a szociális szolgáltatások finanszírozására
Részmegoldás az a miniszteri rendelet, amely a héten lépett életbe és megemeli a szociális szolgáltatásokra szánt pénzkeretet, de ez mégis egy előrelépés a februárban hozott miniszteri rendelethez képest, amely jelentősen csökkentette a szociális szolgáltatásokra, tavaly decemberben már előirányzott összegeket.

Az RMDSZ parlamenti képviselete a februári miniszteri rendelet elfogadását követően, minden eszközt megragadott ahhoz, hogy valamilyen formában megértesse a jelenlegi kormánnyal a helyzet súlyosságát, és növeljék ezen összegeket” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A Hargita megyei törvényhozó hozzátette: az állam nem tekinthet mostoha gyermekként ezen szociális tevékenységeket végző szervezetekre, hiszen nagy részben az állam feladataiból vesznek át akkor, amikor szociális gondozásról beszélünk.

 

Derzsi Ákos, az RMDSZ Bihar megyei szenátora elmondta, hogy még nem kapott választ arra az interpellációra, amelyet februárban intézett a szakminiszterhez. Annak ellenére, hogy a 275-ös miniszteri rendelet helyenként egy jobb megoldást nyújt ezen szervezeteknek, az eredmény távolról sem kielégítő:  „tavaly decemberben a technokrata kormány 27 millió lejt irányozott elő 2017-re a szociális tevékenységeket folytató civil szervezetek számára, azonban az új kormány februárban ezt az összeget jelentősen megvágta magyarázat nélkül. Márciusban egy újabb miniszteri rendelettel próbálták korrigálni a hibát, de ez korántsem elégséges. Míg februárban csak 5609 ellátottal számolt az új kormány szakminisztere, addig márciusban ezt 8632 ellátottra emelte meg, a decemberi 11661-hez képest.” Derzsi Ákos elmondta, hogy a jelenleg hatályban lévő miniszteri rendelet értelmében a szociális szolgáltatásokat végző szervezeteknek országos szinten több száz alkalmazottat kell elbocsátaniuk, hiszen nincs miből fedezniük a kifizetéseket. „Nem lehet játékközben módosítani a játékszabályokat, hiszen ezen szervezetek a tavaly jóváhagyott pénzkeretből tervezték meg az idei tevékenységüket, így most számos költséget nem tudnak fedezni. Az államnak nem szabadna az ilyen jellegű szociális szolgáltatásokra szánt pénzkereten spórolnia, hiszen hosszú távon ezen intézkedések sokkal nagyobb veszteséget okoznak.”