Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.02.20

Szombatonkénti átkelés Semjén–Bagamér között

Szombatonkénti átkelés Semjén–Bagamér között
Nem tudjuk, van-e még olyan település Romániában, melynek közigazgatási területén két határátkelő is működik, de egy biztosan létezik: Érsemjén. A múlt hét végén, szombat délelőtt ugyanis megnyitották az Érkenéz–Bagamér átkelőt, a másik 9 határátkelővel egy időben.

Szerdán még betonozták a sorompó alapját Érkenéz határában, szombat délelőtt már szépen lefestve, fényvisszaverő csíkokkal ellátva állt a helyén. Az átjárást megakadályozó nagy betontömbök helyét is csak a körülöttük nőtt gyom mutatta, felettük két oszlop közé feszített trikolór-szalagokat lebegtetett a szél. A két oldalon megjelenteket 10 órakor először Orvos Mihály bagaméri polgármester köszöntötte, felelevenítve a beruházás lefolyását, hozzátéve, hogy egy ezeréves útról van szó, melyet 100 éve zártak le. Reményének adott hangot, hogy rövidesen nemcsak szombatonként 10 és 18 óra között (romániai idő szerint) lehet majd ott átkelni gyalog, kerékpárral, személykocsival és 3,5 tonnánál kisebb teherjárművel, hanem bármely napon. Balazsi József semjéni polgármester emlékeztetett a két település között már egy évtizede tartott úgynevezett határrandevúkra, amikor egy napra megnyílt a határ falunap-jellegű program keretében (a mostani átkelőtől alig pár száz méterre).

A cél már akkor is a határ légiesítése volt, a távolság lerövidítése a családok, barátok között. Miközben a polgármester beszélt, élőben jelentkezett be a helyszínről a budapesti közmédia stábja pár másodpercben, és végeztek is akkorra, amikor a két elöljáró átvágta a román és a magyar nemzeti színű szalagokat. 

Megindult a forgalom

Ezt követően megindult a forgalom. A határ mindkét oldalán egy-egy határrendészeti kisbusz állt az út mellett, azok képezték a mobil irodákat, melyek előtt meg kellett állni ellenőrzésre. Az ügymenet gyakorlati levezetése természetesen ott a helyszínen alakult ki, de nem tartott tovább, mint más átkelőknél. Időközben megérkezett a helyszínre Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor is, aki feleségével az elsők között lépte át a határt az új átkelőnél. A ceremónia nem tartott sokáig, magunk 10.30-kor gördülve át a határon csatlakoztunk azokhoz, akik a bagaméri Polgármesteri Hivatal előtt álltak meg.

A semjéniek számtalanszor jártak már ott vendégségben, de még sosem ilyen rövid út megtétele után. Az elöljáróságon aztán koccintottak az elért eredményre, miközben Balazsi József megjegyezte: párját ritkítóan Semjénhez immár két határátkelő tartozik (az érmihályfalviként számon tartott is Érsemjén adminisztratív területén van).