Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.06.20

RMDSZ: ismét támogattuk a nyugdíjtörvény-tervezetet, hisz az tartalmazta az RMDSZ javaslatait is

RMDSZ: ismét támogattuk a nyugdíjtörvény-tervezetet, hisz az tartalmazta az RMDSZ javaslatait is
Alkotmánybírósági óvást követően ismét a szenátus napirendjén volt szerdán az új nyugdíjtörvény tervezete, mely nem nyerte el a felsőház többségi szavazatát.

Módosítások

A kormány által kezdeményezett új nyugdíjtörvény-tervezethez az RMDSZ számos módosítást nyújtott be a parlamenti munkálatok során, hisz az eredeti formájában hiányos volt – emlékeztetett Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja, majd hozzátette: az Alkotmánybíróság által kifogasolt két cikkelyt a szakbizottság újratárgyaláskor megfelelően módosította.

A Szövetség törvényhozóinak javaslatára a tervezetből kiküszöbölték a diszkriminatív előírásokat, és belefoglaltak rendelkezéseket a súlyos fogyatékkal élő személyekre vonatkozóan is. Továbbá a tervezet szintén RMDSZ-es javaslatra előírta a korkedvezményes nyugalmazás lehetőségét, de nem kötelezettségét a három vagy többgyermekes anyák számára, és a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket írt volna elő.

A tervezet kimondta: külön törvény szabályozza majd a szociális juttatások rendszerét azok számára, akik nem járultak hozzá legalább 15 évig a nyugdíjalaphoz. A tervezet további előírása szerint a mesteri és doktori képzések időtartama is hozzáadódott volna a ledolgozott évek számához, és halmozható lett volna a rokkantsági támogatás és a szakmai tevékenységből származó jövedelem, illetve az örökösi nyugdíj a saját nyugdíjjal.

Forrás: Bihari Napló, 2019.06.20