Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.05.03

Májustól módosul a napszámostörvény

Májustól módosul a napszámostörvény
Sürgősségi rendelettel módosította a kormány azt az eredetileg 8 évvel ezelőtt elfogadott törvényt, közismertebb nevén a napszámostörvényt, amely az ideiglenes munkavállalásra vonatkozik.

Hogy ez pontosan mit jelent, kinek és miért jó, arról Derzsi Ákos szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja tájékoztatja a Bihari Napló olvasóit. Derzsi Ákos elmondta, 2011-ben az RMDSZ kezdeményezésére alkották meg a „napszámostörvényt” abból a célból, hogy a rövidebb intervallumú munkák elvégzéséhez alkalmazott személyeknek ne kelljen hagyományos munkaszerződést kötniük a munkáltatóval. Ennek egyik fő célja az volt, hogy visszaszorítsák a feketegazdaságot, és az illegális munkavállalást. „Meghatározott időre szóló munkaszerződést kötni néhány napos munka elvégzésére meglehetősen körülményes volt, így a munkáltatók inkább feketén foglalkoztattak. A munkavállalók érdekében általában a szerződéses munkaviszonyt támogatjuk, de el kell ismernünk, hogy sok olyan helyzet adódik, különböző szakterületen, amikor az adott feladat elvégzésére nincs szükség a megszokott szerződéses viszonyra. 2018 végén a kormány egy sürgősségi kormányrendelettel módosította a törvényt, drasztikusan korlátozva azokat a szakterületeket, ahol idénymunkást lehet alkalmazni. Akkor nemtetszésünket fejeztük ki, hisz a módosítás ellehetetlenítette az alkalmi munkák elvégzését a gazdaság sok területén. Most újabb változtatásnak lehetünk tanúi. Ismét kiterjesztették az alkalmazási területet, viszont egy teljesen előnytelen adózási szabályt vezettek be. Mindamellett, hogy a kereset 10%-át be kell fizetni jövedelemadóként, május 1-től a napszámosként alkalmazott személyek számára is kötelező lesz a társadalombiztosítási járulék fizetése. Az egészségbiztosítási járulék befizetése ugyanakkor opcionális marad. Véleményem szerint ezzel a szabályozással a napszámostörvény adta lehetőségek, kedvezmények elvesztődnek, és sokan a feketemunka irányába fognak elmozdulni.”

Alkalmazás

A sürgősségi kormányrendelet szerint a következő munkákra lehet napszámosokat alkalmazni: kiállítások, vásárok és kongresszusok szervezése; reklám; művészeti előadás – előadások, előadások háttérmunkájával kapcsolatos tevékenységek, előadótermek menedzsmentje; a félig háziasított állatok és más állatok tartása, tenyésztése; rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátói szolgáltatások (catering) végzése; tájépítészet – parkok és kertek (kivéve magánkertek) telepítése, gondozása; éttermi munkák; bárokban végzett munka, italok felszolgálása; állatkertben, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken végzett tevékenységek. (kávé)