Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.04.12

A munkaerőhiányra a legjobb recept a felnőttképzés

A munkaerőhiányra a legjobb recept a felnőttképzés
Romániában banki hitele és egyetemi diplomája majdnem mindenkinek van. De van még akut munkaerőhiány, és van munkanélküliség is. Derzsi Ákos szenátor nyilatkozott a témában.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kereslet és a kínálat nagyon nehezen találkozik. A munkaerőpiac valahogy mindig olyat kér, amihez az ember éppen nem ért. Ezért aztán ebből a vadonból egy új bűvös szó nőtt ki, a felnőttképzés. A tovább-, át-, és kiképző tanfolyamok. A kurzusok. Sokan tartanak, szerveznek, s papíroznak ilyen képzéseket, de nem oklevél, amin pecsét van. Hogy tisztábban lássunk diploma-ügyben, Derzsi Ákos szenátorhoz, a szenátus munkaügy bizottságának tagjához fordultunk.

– Mi a szerepe a munkaerőpiacon a felnőttképzésnek?

– Köztudott, hogy az egyik legdinamikusabban változó piac a munkaerőpiac. Az elhelyezkedés, illetve a munkahely megtartása állandó kihívások elé állítja a munkavállalókat. Az új technológiák bevezetésével felgyorsult a szakmai ismeretek elavulása. A szaktudás állandó frissítése mind a munkavállalók, mind a munkáltatók érdeke.

– Elég hatékonyak-e ezek a tanfolyamok?

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaerőhiány minőségi kezelésére és az elhelyezkedési arány növelésére a legjobb recept a felnőttképzés.

– Ki szervezhet, vállalhat ilyen kurzusokat?

– A felnőttek szakmai képzéséről szóló 129/2000. számú kormányrendelet értelmében, felnőttképzést csak a Munkaügyi Minisztérium által akkreditált (elismert) intézmények, cégek és egyesületek végezhetnek. A szolgáltatót és a képzési programot is akkreditálni kell.

– Mennyit ér egy ilyen tanfolyam által megszerzett oklevél?

– Az oklevelet, melyet a Munkaügyi Minisztérium és a Tanügyminisztérium közösen állít ki, elismerik mind Romániában, mind az Európai Unióban, és ez tulajdonosát arra jogosítja, hogy az illető szakterületen és kompetenciáinak megfelelően munkát vállaljon.

– Mire figyeljenek azok, akik ilyen tanfolyamokra iratkoznak be?

– Ma már úton-útfélen tanfolyamokat szerveznek, diplomákat osztogatnak, csak azt nem tisztázzák, hogy milyen hasznukat veheti a tisztelt hallgató. Kedvtelésből és az ismeretek bővítése érdekében természetesen bármilyen képzésre be lehet iratkozni, ha a hivatalos hasznosíthatóság nem elvárás. A félreértések elkerülése végett, személy szerint, már a beiratkozás alkalmával tisztáznám, hogy a szervezőknek milyen engedélyük van és milyen okmányokat bocsátanak ki a záróvizsga után. Akkreditálás híján a jóhiszemű hallgató egy olyan, szépen kinyomtatott oklevéllel gyarapodhat, mely csakis az almárium díszítésére lesz alkalmas. (kávé)