Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.03.27

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom egyik alelnöke

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom egyik alelnöke
A Marosvásárhelyhez közeli Göcsön tartotta XII-ik kongresszusát a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, melynek alelnökével Derzsi Ákos szenátorral beszélgettünk.

Ott volt mindenki, aki számít mozgalmon innen, s mozgalmon túl. Arról nem is beszélve, hogy a nemrég alakult nagyváradi Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom immár nem csak helyi szinten, de országos szinten is közéleti tényezővé vált. Erről beszélgettünk az RMKDM újdonsült alelnökével, Derzsi Ákos szenátorral.

– Mondhatjuk sikernek a történteket?

– Mindenképp sikerként könyveljük el, hisz a legfiatalabb szervezet, a bihari mozgalom munkáját ismerték el ezáltal.

– Úgy tűnik, újraéled a kereszténydemokrácia elve. Itthon is, de Európában is.

– Az európai egység megálmodói és megvalósítói kereszténydemokraták voltak. Természetesnek tartom, hogy a jelenlegi erkölcsi értékvesztésben visszatérjünk a gyökerekhez.

– Sokan elfeledték, vagy el akarják feledni, de tény, hogy a kereszténydemokrata platform a legrégebbi és egyben a legerősebb platform volt az RMDSZ-en belül. Idővel viszont mérséklődött jelenléte a honi magyarságpolitikai közbeszédben. Változik-e ez a közeljövőben?

– Biztos vagyok benne, tudniillik közgondolkozásban és közerkölcsben egyre fontosabbá válnak a keresztény értékek. Nem csak anyagi feltételeket kell biztosítani hanem lelket is kell adni egy közösségnek.

– Miként vesz részt a nagyváradi Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom a romániai magyar kereszténydemokrácia felfrissítésében?

– Friss erővel, új ötletekkel, szervezett és összehangolt munkával, közösségépítő programokkal.

– A jelen bűvös igéi: Európai Parlamenti választások.

– Ha már móriczi fordulattal élünk akkor igen, szeretnénk hogy a bűvös ige mindnyájunkat egyformán varázsoljon. Fontosnak tartjuk, hogy közösen döntsük el, milyen Európában szeretnénk élni.

– Mit veszíthetünk?

– Nem hiszem, hogy jelen pillanatban valaki fel tudja mérni a veszteség valós mértékét. Egyértelmű, hogy minden döntést nélkülünk fognak meghozni. Történelmi tapasztalat, hogy ilyen esetekben mindig mi húztuk a rövidebbet.

– Mit nyerhetünk?

– Erős Kárpát-Medencei képviseletet, európai kisebbségvédelmi törvényt, több uniós támogatást településeinknek, a megkezdett fejlesztések folytatását.

– A nagyváradi mozgalom sikeres hálózatépítésbe kezdett. Kimerészkednek a város határain túlra is?

– Természetesen. Hálózatépítésben határtalanul fogunk ténykedni. De ha már erről beszélünk, számunkra csak az erkölcsi határok betartása fontos.

– Van-e életképessége az ideológiák mentén történő közéleti szerepvállalásnak?

– Egyértelmű, hogy a kor nagy kihívásaira csak az ideológiák mentén történő szerepvállalás adhat választ. Mindig azon múlik, hogy mennyire vesszük komolyan magunkat. Egyre inkább azt tapasztalom, hogy bátorságra van szükség ahhoz, hogy meggyőződésünk szerint cselekedjünk.

– A nagyváradi mozgalom erőteljesen nyit a családok irányába. Vannak-e tervek a közeljövőre nézve?

– Annak ellenére, hogy a felmérések szerint az emberek nagy részének a család fontosabb a munkánál, elég sok esetben a feszültségek egyre csak halmozódnak. Ma amikor családon belül a szerepek összekeverednek nehéz alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Minden igyekezetünk arra irányul, hogy a család ismét az összetartozást, a nyugalmat, a megértést szimbolizálja. (kávé)