Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.03.11

Ne érje diszkrimináció az anyákat több gyermek vállalása esetén

Ne érje diszkrimináció az anyákat több gyermek vállalása esetén
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a hatályos törvények értelmében pénzügyi szempontból hátrányos helyzetbe kerülnek azok a szülők, akik két vagy több gyermeket vállalnak

A hátrányos helyzet feloldása végett törvénymódosítási javaslatot fogalmaztunk meg, amelyről első házként döntött ma kedvezően a szenátus – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes.

Derzsi Ákos, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja elmondta: második gyermek vállalása esetén, például, a szülők kevesebb pénzügyi támogatást kaphatnak az államtól, mint az első gyermeknevelési szabadság alatt, ha a két gyermeknevelési szabadság között kevesebb, mint egy évet dolgoztak, hiszen a juttatás kiszámításánál az elmúlt egy év jövedelmét veszik figyelembe, ami már eleve csökkentett a fizetésükhöz képest. Az RMDSZ tervezete kimondja: a gyermeknevelési szabadság ideje alatt kapott állami támogatás ne legyen kevesebb, mint az első GYES ideje alatt kapott juttatás értéke – részletezte a szakpolitikus.

A kétszeresen sújtó, hátrányos előírást szüntetné meg az RMDSZ tervezete, amennyiben azt a képviselőház is elfogadja azt „Minden eszközzel a családok boldogulását, a gyermekvállalást támogatjuk” – hangsúlyozta Derzsi Ákos.