Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2019.02.22

A magyar társadalom még mindig család- és gyermekközpontú

A magyar társadalom még mindig család- és gyermekközpontú
Beszélgetés Derzsi Ákossal, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom Egyesület alapítójával

2018-ban megalakult Nagyváradon a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom Egyesület. A világnak ebben a szegletében a közélet új szereplői többnyire harsány magamutogatással, fölényes mindentudással, s ha már úgyis Ady-centenárium, új idők régi dalaival tülekednek az asztalhoz. Sokuk már hónapokkal azelőtt a Facebookon meg egyéb internetes hordókon szónokol, mielőtt akár egy fűszálat is arrébb tenne. Ehhez képest ez a nemrégiben megalakult mozgalom, kerülve minden harsányságot, szép csendben arra vár, hogy elérkezzen az idő. Hogy pontosan mire is? Arról a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom Egyesület alapítóját, Derzsi Ákos RMDSZ-szenátort kérdezzük.
– Néhány elemző úgy véli, már így is elég sok szervezet, alapítvány, mozgalom, platform porosodik a romániai magyar pártok sufnijában. És akkor jön még egy. Miként jutott arra a gondolatra, hogy elindítja ezt a mozgalmat? 
– Hiszem azt, hogy egy ilyen mozgalom képes válaszokat keresni és találni a társadalmi élet kérdéseire, természetesen a keresztény értékrenddel összhangban. Egy neves fizikust parafrazálva, meg szeretnénk találni az összevisszaságban az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. Tudjuk, hogy a nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.
– Mennyiben nagyváradi, s mennyiben próbálja az egész megyét átfogni a mozgalom?
– Természetesen nem szabtunk meg területi határokat, lehet akár regionális is.
– Csak hogy világosan lássunk, ön RMDSZ-es szenátor. A mozgalom egy párton belüli platformféle, avagy egy önálló játékos a közélet nagy homokozójában, ahol még keresi a játszótársakat?
– Az RMDSZ-nek van Kereszténydemokrata Platformja, mely a Platformok Konzultatív Tanácsának tagja és a Szövetség politikai döntéseinek előkészítését hivatott elősegíteni. Ennek zászlóvivője a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom. De hogy a kérdésre válaszoljak, egy független egyesületről van szó, mely természetesen partnerséget keres a kereszténydemokrata elveket valló alakulatokkal.
– Ön volt képviselő, államtitkár, jelenleg szenátor. Mondhatni mindent látott, már ami a politikacsinálás kulisszáit illeti. Pontosan tudja, hogy mit lehet, s mit nem lehet elérni a törvényhozói munkában. Egy ilyen kis, helyi mozgalom miként tud befolyásolni bármit is?
– Hiszem, hogy egy ilyen jellegű egyesület tud annyira nyitott lenni, hogy a hasonlóan gondolkodó emberekkel valós párbeszédet folytasson. Politikai pályafutásom alatt mindig kötetlen beszélgetések alapján születtek meg a legjobb törvénykezdeményezések, és érdekes módon általában sikeresen célba is értek. Egyébként Ön is tudja, hogy kis üvegcsékben tartják az erős esszenciákat.
– Kik a mozgalom célcsoportjai?
– A magyar keresztény családok. Szerencsére a magyar társadalom még mindig család- és gyermekközpontú.
– Mi a célja a mozgalomnak?
– A mozgalom segíteni szeretné a civil társadalom önszerveződését, közéletben való részvételét, és megfelelő teret akar nyújtani a társadalomban folyó eszmecserék számára.
– Érdemes-e manapság egy ideológia mentén meghúzni a cselekvés irányvonalait?
– Elemezve a mai politikai, társadalmi helyzetet, véleményem szerint csakis ideológia mentén érdemes cselekvési irányvonalakat meghatározni.
– Miért éppen kereszténydemokrata? Nem feltétlenül divatos kifejezés ez manapság.
– Nem célunk semmilyen divatot követni. Úgy gondolom, hogy a kereszténydemokrácia az egyén és a közösség kapcsolatára, az emberi méltóságra, a felebaráti szeretetre épül. Nem gyarapodhatunk erkölcsi felelősség és lelkiismeret nélkül.
– Ön szerint miért nyitna bárki is egy ilyen mozgalom felé? Mit tud ajánlani?
– Tisztában vagyok azzal, hogy a keresztény jelleg kihangsúlyozásával szűkítjük a hozzánk csatlakozók számát. Azt is tudom, hogy a világ sorsa a jobb- és baloldal közötti harcban dől el. Mi párbeszédet ajánlunk, mert hisszük, hogy a párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség. Nem ellenfelet látunk a másikban, inkább az érdekel, miként élhetünk együtt.
– 2018 a titkok éve volt, de 2019-ben már elő kell állni valamivel. Ami azonban, lássuk be, elég nehéz Nagyváradon, mert itt minden hétre jut egy fesztivál, kulturális vagy annak látszó esemény, ilyen-olyan szociális magamutogatás. Szóval minden van itt, olcsó kölnitől rozsdás bicikliig. De kinek kell? Mivel szeretné átlépni a közösség ingerküszöbét?
– Inkább azt mondanám, hogy a szervezkedés és ügyintézés éve volt 2018. Idén különböző szociális, kulturális programokat szervezünk. Nem tömegrendezvényekre gondolunk, hisz ezekből van elég Nagyváradon és környékén. Meglátásom szerint a hétköznapok rohanásában a csoportos beszélgetések és a közös élmények tartják ébren a közösséget. Hiszem, hogy ezek a közösségépítés igazi eszközei. A kerékpárunk üzemképes és a parfümünk nem pacsuli! (kávé)
 

Forrás: Bihari Napló, 2019.02.22