Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
szenátori honlapja
2017.02.14

Megvonták a támogatást (Otthoni beteggondozás)

Megvonták a támogatást (Otthoni beteggondozás)
Országosan felére csökkentette a munkaügyi minisztérium a civil szervezetek szociális programjainak támogatására az előző kormány által decemberben megítélt összeget. Háromszéken a forrásmegvonás áldozatai az otthoni beteggondozást végzők: a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas szóban forgó szolgálata februárban egyáltalán nem részesül a törvény által előírt pénzügyi jogosultságban.

A 2017-es esztendőre szóló finanszírozásra tavaly októberben pályáztak az akkreditált szociális tevékenységet folytató civil szervezetek, a megítélt összegeket a december 29-én keltezett 2324-es számú rendeletben rögzítette a munkaügyi minisztérium. A 2016-os esztendőhöz viszonyítva, amikor a szervezetek többsége nagyon alacsony résztámogatást kapott, egy részük pedig semmit, az év végi eredményhirdetés okán a szociális szolgáltatók bizakodóak voltak, úgy tűnt, amit elterveztek, meg is tudják valósítani. Januárban meg is kapták a megítélt összegeket, a hónap utolsó napján ellenben megjelent a februárra érvényes lista (109-es rendelet), amiben a háromszáz támogatott program alig fele szerepel, a 2 millió lej helyett pedig 1,2 millió.
Tóth Anna, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány otthoni gondozószolgálatának vezetője lapunknak elmondta, kétségbeejtő a helyzetük, mivel a hiányzó összeget nincs ahonnan előteremteniük, munkatársaik fizetése és a szolgáltatás forog kockán. Évi költségvetésük közel 40 százalékának megfelelő összeget, 489 600 lejt nyertek az októberi pályázaton, decemberben erről kaptak értesítést, és egyik napról a másikra megvonták a szubvenciót, februárban egy lejt sem kapnak – közölte. Ma a többi erdélyi megyében működő Diakónia-szolgálatokkal együtt válsággyűlést tartanak Parajdon, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.
A másik háromszéki vesztes a Gyulafehérvári Caritas helyi kirendeltsége, amelynek otthoni betegápoló szolgálatára 216 ezer lejt ítélt meg a korábbi kormány erre az esztendőre, ennek egy hónapra eső részétől esnek el februárban – tudtuk meg Hubbes Kingától, a Caritas területi képviselőjétől.
A Diakónia ötszáz, a Caritas hétszáz idős beteget gondoz rendszeresen Háromszéken, a megvonás miatt ellátásuk forog kockán. Arról egyik fél sem tud, hogy a támogatás megszüntetése csak februárra vonatkozik-e, még a szociális kifizetési ügynökséget sem tájékoztatták a további finanszírozás mikéntjéről. Támpa Ödön, a szóban forgó megyei hivatal vezetője lapunk megkeresésére csak annyit tudott mondani, az elnyert támogatási összegek nem szerepelnek a költségvetésben. Szerinte, ha a munkaügyi minisztérium a pénzügyi tárca beleegyezésével egy másik tételből átirányít összegeket az említett célra, akkor módosulhat a jelenlegi állás, ha nem, akkor legközelebb a költségvetés-kiegészítésnél változhat a helyzet.
Tegnap az RMDSZ interpellációban fordult a munkaügyi miniszterhez a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek finanszírozásának csökkentése miatt. A szövetség lépéséről Derzsi Ákos Bihar megyei szenátor, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja nyilatkozott: „Érthetetlen számunkra, hogy a munkaügyi minisztérium miért vágta vissza drasztikusan a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek februári támogatását. Ezért az RMDSZ interpellációban fordult Lia-Olguţa Vasilescu tárcavezetőhöz, amelyben arra kérjük, hogy írásban indokolja meg a finanszírozás csökkentésére vonatkozó döntését. Továbbá közölje, milyen módon kívánja megoldani a szakminisztérium annak a több mint hatezer személynek a helyzetét, akik ebben a hónapban nem részesülnek szociális ellátásban a gondozásukat ellátó szervezetek támogatásának visszavágása miatt.”