Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
senator
14.11.2018

Amendamentele UDMR la noua Lege a pensiilor

Amendamentele UDMR la noua Lege a pensiilor

„Proiectul de lege prin care s-ar adopta o nouă Lege a pensiilor prevede posibilitatea ca mamele care au crescut cel puțin trei copii să beneficieze de pensie anticipată. Este o inițiativă bună, însă, în opinia noastră, trebuie să rămână o posibilitate, nu putem obliga aceste persoane să se pensioneze anticipat”, a declarat senatorul UDMR, Derzsi Ákos, după ce comisia de specialitate a adoptat, în ședința din această săptămână, modificările propuse de UDMR menite să rezulte într-un proiect legislativ mai bun pentru reglementarea sistemului pensiilor publice.  

Membru al Comisiei pentru muncă a Senatului, acesta a arătat că deși prezintă unele lacune, propunerea legislativă este una benefică, având în vedere faptul că prevede creșterea pensiilor și se bazează pe principiul egalității. „O altă modificare propusă de UDMR și acceptată de comisie vizează artiștii din domeniul muzicii și dansului folcloric. Balerinii și soliștii vocali de operă erau incluși în categoria persoanelor care primeau un spor față de anii lucrați, iar noi am propus și includerea artiștilor populari, încadrați în unități de spectacole, în această categorie. Astfel, mulți artiști vor beneficia de această modificare”, a spus Derzsi Ákos.

Un alt aspect important al proiectului de lege este că va conține prevederi doar pentru persoanele care au cotizat, la sistemul public de pensii, cel puțin 15 ani. ”Un alt act normativ va reglementa indemnizațiile persoanelor care nu au realizat stagiul minim de cotizare”, a atras atenția senatorul UDMR. Acesta a adăugat că, totodată, pensiile speciale, cum ar fi cele ale cadrelor militare sau ale polițiștilor, nu sunt reglementate în acest act normativ și nu vor fi suportate din fondul pensiilor publice, ci din bugetul de stat, conform prevederilor unei alte legi. 

Este de așteptat ca proiectul legislativ să ajungă pe agenda plenului Senatului săptămâna viitoare.