Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
senator
08.11.2017

Nu doar pe hârtie să existe Autoritatea de supraveghere a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități

Nu doar pe hârtie să existe Autoritatea de supraveghere a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități

'Deși de aproape doi ani există în România Autoritatea pentru controlul drepturilor persoanelor cu dizabilități, cei în cauză nu au cui să se adreseze deoarece instituția funcționează, practic, pe hârtie, întrucât de la înființare și până în prezent, autoritățile competente nu au reușit să creeze un sediu cu acces special și nu au fost angajați inspectori de specialitate care să investigheze problemele persoanelor cu dizabilități. Prin urmare, din cauza situației create, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat l-a demis ieri pe președintele instituției. În cel mai scurt timp trebuie numit un nou președinte la conducerea instituției, care este într-adevăr capabil să angajeze personal competent, să înceapă munca și să primească solicitările persoanele cu dizabilități', a explicat senatorul Derzsi Akos, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat.

Potrivit afirmațiilor sale, România a ratificat în 2010 Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități și, la începutul anului 2016, a înființat un Consiliu de control a implementării prevederilor Convenției. Aceasta este o autoritate independentă aflată sub supraveghere parlamentară, activitatea fiind monitorizată de Comisia pentru Drepturile Omului din Senat.

'Primul președinte al instituției a demisionat după câteva luni de la numirea sa, după care Marta Iozefina Bencze a preluat funcția de conducere. Anul acesta am aprobat un buget de 1 milion lei pentru Autoritatea de Supraveghere. De atunci, în instituție nu s-a făcut nimic, în așa manieră, încât nu au reușit să fie cheltuiți nici banii aprobați pentru funcționare. Marți, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a audiat președintele în exercițiu, al cărui raport a fost considerat necorespunzător, astfel că a fost demis din funcție. În locul său, a fost desemnat vicepreședintele instituției, pentru îndeplinirea sarcinilor manageriale. Comisia pentru Drepturile Omului va înainta un raport privind această situație în plenul Senatului, care, cel mai probabil, va fi acceptat', a subliniat Derzsi Akos.

Senatorul UDMR consideră că remedierea situației este urgentă, deoarece este inacceptabil faptul că autoritatea există în teorie, dar practic nu funcționează: 'Primim o mulțime de plângeri din partea persoanelor cu dizabilități, referitor la faptul că ar semnala problemele cu care se confruntă, dar nu au cui să se adreseze. În cadrul Autorității de supraveghere a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități ar fi trebuit de mult timp să existe inspectori care să evalueze la fața locului situațiile raportate, trebuiau de mult angajați experți individuali care să ajute în munca de raportare'.