Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
senator
21.02.2017

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017
Plenul Senatului a adoptat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017 care vizează modificarea unor acte normative în vederea majorării salariilor pentru unele categorii de personal din sistemul bugetar, a burselor studenților, a punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari.

În timpul dezbaterilor asupra proiectului legislativ, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, s-a referit la faptul că ordonanța nu face referire și la personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai Consiliilor județene, afirmând că este vorba despre o "inegalitate".

"Această OUG aduce niște lucruri benefice în ce privește majorările salariale în autoritățile administrației publice locale. A apărut însă o inegalitate — această OUG 2 exceptează de la majorările salariale conducătorii, cei care sunt în vârful ierarhiei autorităților administrației publice locale (primari, viceprimari, președinți de CJ și vicepreședinți). Astfel, deși s-a dorit să se facă un lucru bun, (...) unii funcționari publici au ajuns la salarii mai mari decât cei care se sunt în vârful ierarhiei, cei care conduc instituțiile, ceea ce este nefiresc pentru că cel care își adună cea mai mare răspundere și conduce instituția trebuie să aibă cel mai mare salariu. Nu se poate să subordonați de-ai lui să aibă salarii mai mari", a spus acesta.

Și senatorul PSD Adrian Țuțuianu a susținut că Ministerul Muncii va trebui să aibă în vedere, în elaborarea legii salarizării unitare, faptul că este normal ca "șeful instituției să fie omul cu salarizarea cea mai bună".

"Sunt măsuri extrem de importante și cred că majorarea salariilor din administrația publică locală era o măsură absolut necesară în condițiile în care salariile în această zonă erau foarte mici. Remarc și eu că foarte mulți sau toți cei care au funcții de demnitate publică sunt în situația în care au venituri mai mici cu 30%-35% decât au funcționarii publici cu funcții de conducere. Acest lucru trebuie avut în vedere de Ministerul Muncii la momentul când așezăm lucrurile pe legea salarizării unice. Eu cred că este normal ca în orice instituție șeful instituției să fie omul cu salarizarea cea mai bună, iar la funcțiile de demnitate publică trebuie avut în vedere faptul că indemnizația este singura formă de plată pentru aceste funcții, nu sunt sporuri de vechime, nu sunt alte sporuri, nu sunt sporuri pentru lucrul cu fonduri europene. 
Cred că putem să avem un sistem de salarii publice mai așezat decât astăzi", a subliniat senatorul social-democrat.

Și senatorul PMP Traian Băsescu a ținut să precizeze că, în opinia sa, este o "greșeală" ca tocmai persoanele care ocupă funcții de demnitate publică alese să fie excluse din prevederile ordonanței.

''Cred că este o mare greșeală să respingem aplicarea creșterii de salarii în administrația locală tocmai pentru primari, viceprimari, președinți de CJ și vicepreședinți de CJ. În mod categoric, PMP (...) crede că este corect ca cei care sunt cei mai expuși responsabilității în fața comunității locale, dar și în fața organismelor statului, să beneficieze de o creștere de salarii, așa cum beneficiază subordonații lor care adesea îi mai bagă și în încurcături și în dificultăți din cauza proastei pregătiri profesionale", a precizat Băsescu.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a ținut să atragă atenția că o situație "absurdă" se înregistrează și pentru familia ocupațională Cultură, unde actorii ajung să aibă o salarizare mai bună decât directorii de teatre.

"Salut înțelepciunea Comisiei de a nu introduce două amendamente în ce privește mobilitatea studenților care ar fi discriminat între studenți. Ori acordăm ori valorizăm mobilitatea studenților ori nu, dar dacă o facem cred că trebuie să o facem pentru toți. Aș vrea să mai spun că OUG reglementează salarizarea, ridică nivelul de salarizare cu 50% pentru actori, exceptând de la această măsură pe toți directorii de teatre. Mai concret, ea ridică nivelul de salarizare în familia ocupațională Cultură pentru teatre. (...) Este absurd ca funcțiile de execuție din teatre să fie plătite mai mult decât directorii de teatre", a afirmat senatorul USR.

Senatorul PNL Carmen Hărău a susținut că ordonanța vizează măsuri "de tip cârpeală" care pot conduce la inechități sociale.

"Dezbaterile care au avut loc în Comisia de muncă au reiterat ideea că aceste măsuri legislative de tip cârpeală sunt deosebit de complicate și generează anomalii și nedreptăți sociale, dar dat fiind faptul că această OUG rezolva problema nivelului de trai foarte scăzut al unor categorii de personal, PNL este de acord ca acest lucru să se facă chiar și prin cârpeală. Legea salarizării unitare însă începe să devină vitală pentru rezolvarea problemelor din societatea românească din acest moment", a apreciat Carmen Hărău.

În replică, președintele Comisiei pentru muncă, Ion Rotaru (PSD), a susținut că ordonanța a avut în vedere doar rezolvarea punctuală a unor "probleme stringente" și să legea salarizării unitare va putea să îndrepte inechitățile din sistemul de salarizare.

"Plecând de la aprecierea că se fac cârpeli și că această OUG nu rezolvă lucrurile pe fond, aș vrea să precizez că PSD și Guvernul PSD-ALDE a luat până acum o serie de măsuri în concordanță cu programul de guvernare, măsuri reparatorii (...) și pentru pensionari și pentru persoanele cu dizabilități, studenți, și pentru tot ceea ce înseamnă salarii și drepturi bănești ale oamenilor. (...) Această OUG a avut în vedere rezolvarea punctuală a unor probleme stringente. Ceea ce înseamnă reparații pe ansamblu, ceea ce înseamnă punerea la punct a sistemului de salarizare, ce așteaptă bugetarii de la noi, de la Parlament și Guvern, este o lege a salarizării unitare care va pune în operă aceste așteptări, care va reglementa sper eu în mare măsură tot ceea ce înseamnă salarii de la nivel local până la nivel central, care să echilibreze acest major dezechilibru care există între funcții", a afirmat Rotaru.