Derzsi Ákos
Derzsi Ákos
senator
15.02.2017

UDMR: Salarii echitabile în administrațiile locale și județene

UDMR: Salarii echitabile în administrațiile locale și județene

'UDMR sprijină ordonanța guvernamentală privind indexarea cu 20 la sută a salariilor pentru personalul din administrațiile publice locale și județene. Uniunea a depus însă și amendamente în timpul lucrărilor din Senat, pentru că proiectul legislativ aflat în dezbatere conține inegalități în ceea ce privește ierarhia administrației publice. Este inacceptabil ca liderii administrațiilor publice, deși au o responsabilitate mai mare, să primească un salariu mai mic decât persoanele care au o responsabilitate juridică considerabil mai mică. UDMR a arătat, în repetate rânduri, în ultima perioadă, că este nevoie de un model de carieră previzibil pentru funcționarii din administrațiile publice, întrucât în numeroase cazuri ne confruntăm cu situații în care nivelul scăzut de salarizare a condus la lipsa de personal profesionist, calificat. Același principiu trebuie să fie valabil și în cazul funcțiilor de conducere din administrația publică', a arătat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după dezbaterea OUG nr. 2/2017.

Senatorul de Bihor a arătat că această măsură reprezintă un prim pas în direcția cea bună pentru salarizarea echitabilă a funcționarilor publici, dar UDMR atrage atenția asupra faptului că ordonanța Guvernului, dacă rămâne în forma actuală, va avea și efecte nedorite. 'În conformitate cu prevederile ordonanței actuale, salariile unor funcționari ar depăși remunerația celor din conducerea administrației respective. Considerăm că aceste situații sunt inechitabile', a spus Cseke Attila.

Senatorul UDMR din județul Bihor, Derzsi Akos, membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, a declarat despre amendamentul propus de UDMR: 'În vederea soluționării inechităților care vor proveni din OUG nr. 2 din 2017, UDMR a propus eliminarea din textul proiectului de act normativ a prevederii care exclude mărirea salariilor pentru funcțiile de conducere din administrațiile locale și județene'.

Derzsi Akos a adăugat că UDMR a depus propunerile sale de amendament în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate ale Senatului. 'Dacă Parlamentul va accepta propunerea UDMR, salariul primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene va crește cu 20 la sută. Astfel, se vor evita inechitățile care ar proveni din aplicarea prevederilor actualei ordonanțe de urgență a Guvernului', a conchis senatorul.

Guvernul Grindeanu a adoptat în luna ianuarie o ordonanță de urgență privind majorarea salariilor angajaților din administrația publică cu 20 la sută. Ordonanța va fi dezbătută în aceste zile în comisiile de specialitate din Senat, urmând să ajungă pe agenda plenului Senatului. Camera Deputaților este Camera decizională în cazul acestui proiect de lege.